Macam mana rasanya sewa kereta ya, sama tak dengan pinjam kereta kawan?

Assalamualaikum and Hello everyone…

Ada orang bertanya, bagaimana rasanya menggunakan perkhidmatan kereta sewa? Ada beza ke dengan naik Grab atau pinjam kereta orang?

Haaa…bagus soalan ni.

Ok let me explain this…

Apabila kita menyewa kereta dengan mana-mana syarikat kereta sewa, kita akan diberikan kereta bersesuaian dengan model apa yang kita nak, harga yang telah dipersetujui, masa dan tempat yang kita mahukan.

Kalau kita nak kereta Myvi, maka dapatlah kita kereta Myvi. Kita pun pandu kereta tu dan kita akan dapat rasa bagaimana bestnya memandu Myvi.

Begitu juga dengan kereta-kereta lain.

Jadi apa bezanya sewa kereta dengan pinjam kereta kawan atau kereta mak ayah atau kereta saudara mara?

Bezanya ialah kalau kereta kawan, mak ayah, saudara mara, mahupun jiran tetangga, kita boleh dapat guna percuma. Tanpa bayaran.

Tapi pandai-pandailah ya, orang berbudi, kita berbahasa. Gunalah kereta tu elok-elok, pulangkan dalam keadaan sama seperti asal dan kalau nak terbaik, basuhkan dan isi minyak penuh-penuh.

Baru la tersenyum pemilik kereta tu, berbaloi dia bagi pinjam percuma, pahala dia dapat, kereta bersih dan wangi, tangki minyak penuh pun dapat. Lain kali, boleh dia bagi pinjam lagi. Kan.

Berbeza sedikit dengan kereta sewa. Sudah tentu, kita mesti bayar harganya. Kita juga mesti ada perjanjian bertulis dengan pihak syarikat. Kena baca dengan terperinci bagi memudahkan jika berlaku apa-apa dalam tempoh sewaan.

Kalau berlaku pada kereta pinjam, kita mesti bertanggungjawab kan. Sama juga dengan kereta sewa, kalau berlaku apa-apa, kita tahu apa nak buat, tahu apa hak kita selaku penyewa, hak syarikat dan lain-lain kerana semuanya telah termaktub dalam perjanjian yang telah ditandatangani bersama.

Penyewa akan lebih disayangi pihak syarikat sekiranya kita memenuhi syarat-syarat dan peraturan yang ditetapkan. Apatah lagi kalau kereta dipulangkan dalam keadaan bersih siap dibasuh dan tidak ada calar-calar pada badan kereta. Lain kali sewa, ada potensi dapat diskaun!

Ok, setakat ini dahulu perkongsian saya kali ini. Hubungi carrentalampang.com di talian 011-11444212 jika anda memerlukan kereta sewa.

Bye bye dan Assalamualaikum.

Kereta Sewa Proton Persona 1.6 Auto – Mengancam!

Kereta Sewa Proton Persona 1.6 Auto – Mengancam!

Kereta terbaru yang dah masuk dalam senarai kereta sewa kami ialah Proton Persona 1.6 Auto tahun 2016.

Dengan kekuatan enjin yang mantap dan body yang mengancam, Persona ini bakal membuatkan hati anda cair dan terus ingin melakukan sewaan untuk beberapa hari.

Harga sewa RM170 sehari.

Hubungi 011-11444212 untuk tempahan segera!

 

Selamat Hari Raya Aidiladha 1439H!

Alhamdulillah, Hari Raya Korban menjelma semula.

Semoga kita mengambil pengajaran daripada peristiwa korban Nabi Ibrahim dan Nabi Ismail.

Kisah ini mendidik kita menjadi hamba Allah yang beriman dan mentaati segala arahan-Nya meskipun ia bercanggah dengan keselesaan diri kita.

Hanya Pada-Mu Ya Allah, Kami Menyerah Diri.

Firdaus
carrentalampang.com


Hubungi 011-11444212 untuk tempahan kereta sewa.

Tempat Menarik di Ampang

Assalamualaikum dan Hai semua…

Selamat Datang ke Car Rental Ampang Dot Com

Buat yang baru pertama kali menjejakkan ke Ampang, berikut adalah sedikit panduan untuk anda untuk bersiar-siar makan angin di Ampang. Untuk maklumat semua, Ampang terpecah kepada dua, ada yang beralamatkan Kuala Lumpur, ada yang beralamatkan Selangor.

Jom kita tengok apa yang ada di Ampang:

1. Tesco Ampang

Ia terletak di Pandan Prima, bersebelahan Jalan Lingkaran Tengah 2 (MRR2).
Banyak juga kedai makan best di dalam Tesco. KFC, Pizza Hut, Secret Recipe, Selera Bonda Linda On dan banyak lagi. Kedai buku Popular pun ada. Untuk ibu bapa, boleh bawa anak-anak bermain di kawasan permainan berbayar yang disediakan.

Berdekatan Tesco, ada Petronas yang menjadi tumpuan pemandu untuk berehat dan mengisi minyak. Tandas dan surau kecil juga disediakan. Sebelah kedai Mesra Petronas, ada Burger King. Nyam nyam.

2. Ampang Point

Kompleks beli belah ini antara yang besar di Ampang. Terletak bersebelahan dengan Hotel De Palma Ampang, ia mempunyai banyak kedai menarik dan berjenama. Harvey Norman, Spotlight ada di sini.

3. Juara Soto

Sesuai dengan namanya, Soto yang dijual amat sedap dan menjadi kegemaran ramai. Ia terletak di Jalan F, Kampung Pandan Dalam, Ampang. Biasanya, ia beroperasi pada waktu pagi di Pasar Muhibbah Taman Nirwana manakala di Jalan F pada waktu malam.

4. Taman Tasik Ampang Hilir

Ia juga terletak sebelah MRR2, berhampiran bangunan kedutaan negara-negara luar. Taman ini ada beberapa pintu masuk. Trek lariannya sejauh lebih kurang 3km satu pusingan, tapi bukanlah pusingan penuh, perlu patah balik apabila sampai di hujung.

Tapak permainan kanak-kanak pun ada, biasanya penuh pada waktu petang. Ada juga yang jual bubble dan aiskrim. Untuk kaki pancing, tunggulah pertandingan memancing diadakan di tasik ini, biasanya setahun sekali.

5. Bukit Ampang (KL View)

Ia terletak tak jauh dengan Ampang, perlu melalui Jalan Hulu Langat, menuju Batu 14 Hulu Langat. Dari situ, pemandangan Kuala Lumpur kelihatan jika cuaca cerah dan juga pada waktu malam. Banyak gerai jualan di tepi jalan bermula waktu petang hingga tengah malam.

6. Dagang Avenue

Ini satu lagi temput tumpuan untuk makan malam. Banyak restoran dan kedai makan. Ada Wong Solo, Nasi Lemak Mek, Seafood dan sebagainya. Satay, burger bakar, kerang bakar dan char koey teow pun ada. Masjid pun tak jauh dari sini.

7. Pandan Capital

Sama seperti kompleks beli belah yang lain, Pandan Capital yang terletak berhadapan Menara MPAJ mempunyai banyak kedai barangan dan makanan. Ada juga kedai ayam goreng ala-ala KFC iaitu Uncle Jack di pintu masuk pasar raya Giant dalam bangunan ini. Kedai DIY pun ada. Padang MPAJ ada bertentangan jalan besar.

Sebenarnya ada banyak lagi tempat menarik di Ampang yang tak dapat disenaraikan kesemuanya di sini. Antara kelebihan Ampang ialah ia terletak tak jauh dengan pusat bandar Kuala Lumpur. Zoo Negara, Taman Tasik Titiwangsa, Perpustakaan Negera dan KLCC semuanya juga tak jauh dengan Ampang.

Paling penting, kemudahan awam seperti LRT amatlah memudahkan orang awam untuk bergerak ke sana sini.

Sekian sahaja perkongsian kali ini.

Prosedur Tempahan Kereta Sewa / Booking Procedure

Selamat Datang Ke Car Rental Ampang Dot Com

Prosedur Tempahan Seperti Berikut:

1. Isi borang tempahan online:
www.carrentalampang.com/bookingform

2. Berikan gambar 3 dokumen: IC, lesen memandu dan business card atau kad kerja

3. Buat bayaran penuh melalui online transfer ke akaun berikut:
Maybank
562179528672
Souq Sayarat Enterprise

4. Wang security deposit (minimum RM200) dibayar secara tunai ketika mengambil kereta.

5. Baca dan fahamkan syarat dan peraturan sewa seperti berikut:
www.carrentalampang.com/syaratperaturan

Iklan Latihan Industri di Car Rental Ampang Dot Com

IKLAN LATIHAN INDUSTRI DI CAR RENTAL AMPANG DOT COM

Pelajar Institusi Pengajian Tinggi (IPT)/Politeknik sama ada di peringkat Sijil, Diploma atau Ijazah Sarjana Muda dalam bidang perniagaan, pengurusan, sumber manusia, komunikasi, media, pentadbiran, fotografi, grafik, pengiklanan dan bidang berkaitan adalah dipelawa untuk menjalani latihan industri di Green Matrix Ampang.

Syarat-Syarat Umum

1. Pelajar terdiri daripada warganegara Malaysia;
2. Pelajar adalah meliputi pelajar yang mengikuti pengajian bidang-bidang berkaitan di IPT/Politeknik dalam dan luar negara;
3. Latihan praktikal/industri merupakan salah satu syarat untuk pelajar menamatkan pengajian dengan jayanya;
4. Mendapat keputusan akademik sekurang-kurangnya PNGK 2.90 pada semester terkini;
5. Tempoh minimum latihan industri adalah tiga (3) bulan;
6. Mempunyai tahap kesihatan yang baik;
7. Memiliki lesen memandu dan kenderaan sendiri; dan
8. Menjaga solat lima waktu dan tidak merokok.

Urusan Kebajikan Pelajar Dalam Tempoh Latihan

1. Kadar pembayaran elaun adalah sebanyak RM20.00 sehari;
2. Pelajar akan diberikan tunjuk ajar sepanjang tempoh latihan;
3. Pelajar akan menerima bayaran elaun mengikut hari bekerja sahaja tidak termasuk hari cuti awam/umum/hujung minggu;
4. Kemudahan pengangkutan dan kediaman tidak disediakan;
5. Pelajar tidak layak dibayar bayaran lebih masa;
6. Pelajar tidak layak mendapat apa-apa elaun, kemudahan cuti, rawatan perubatan dan kemudahan lain yang layak diterima oleh kakitangan biasa.

Dokumen Permohonan

Dokumen-dokumen yang diperlukan semasa menghantar permohonan menjalani latihan industri di Green Matrix Ampang adalah:

1. Surat Permohonan Pelajar;
2. Surat Pengesahan Menjalani Latihan Industri daripada IPT/Politeknik;
3. Resume.

Dokumen-dokumen seperti di atas adalah diperlukan bagi memudahkan urus setia membuat pertimbangan penempatan dan projek/tugasan yang bersesuaian dengan bidang pengajian. Permohonan latihan industri yang lengkap dan layak dipertimbangkan hanya setelah KESEMUA DOKUMEN yang diperlukan diterima oleh pihak urus setia.

Permohonan perlu dihantar melalui emel sahaja kepada alamat emel berikut:

firdaus@carrentalampang.com

Tawaran ini dibuka sepanjang tahun.

Sewa Kereta Seminggu? Sewa Kereta Sebulan?

Assalamualaikum semua. Nak Sewa Kereta Seminggu? Sewa Kereta Sebulan?

Hari ini saya saja-saja menekan butang ‘search’ di google dengan kata carian ‘kereta sewa ampang’.

Alhamdulillah, laman web carrentalampang.com muncul di halaman pertama hasil carian (first page result) dan berada di ranking ketiga di antara ratusan laman web lain.

Kiranya hebat la kan.

Carrentalampang.com sudah beroperasi sejak Julai 2016 dan kini mempunyai hampir ribuan pelanggan.

Kami menawarkan khidmat sewaan kereta terbaik sama ada sewa kereta sehari, seminggu, sebulan atau setahun.

Harga boleh dirunding. Lagi lama anda sewa, lagi banyak diskaun kami boleh berikan.

Apa yang lebih menarik ialah, penghantaran kereta percuma jika anda tinggal di Ampang. Free Delivery.

Prosedur tempahan kereta juga mudah.

Pertama, isi borang tempahan di pautan www.carrentalampang.com/bookingform

Kedua, berikan gambar 3 dokumen penting iaitu kad pengenalan, lesen memandu dan business card.

Terakhir, buat bayaran sewa ke dalam akaun syarikat. Bayar ketika ambil kereta pun boleh.

Sekian sahaja perkongsian kali ini.

Hubungi terus 011-11444212 untuk tempahan kereta anda.

Self Drive


CHOOSE YOUR CAR:

1. VIVA RM110 (DAILY), RM550 (WEEKLY)

2. AXIA RM120 (DAILY), RM600 (WEEKLY)

3. MYVI RM130 (DAILY), RM650 (WEEKLY)

4. BEZZA RM150 (DAILY), RM800 (WEEKLY)

5. ALZA RM180 (DAILY), RM1,000 (WEEKLY)

book-now-button

Easy Payment

No deposit.
Just transfer the full rental payment to our Maybank account by online banking before pick up the car.

 

Account holder: Souq Sayarat Enterprise
Account number: 5621 7952 8672 (Maybank)

 

Please send the receipt via email firdaus@carrentalampang.com OR Whatsapp 011-1144 4212.

 

***We only need a copy of your NRIC, a copy of valid driving license and a copy of business card.