Kereta Sewa: Permintaan Masih Tinggi

Ada rakan bertanya, bagaimana bisnes kereta sewa? Ada demand lagi tak? Saya jawab, semestinyalah ada. Ramai orang nak sewa kereta sekarang ini, tambah-tambah di hujung minggu dan cuti umum. Tak lama lagi cuti sekolah dua minggu. Ramai sudah buat tempahan awal. Selepas itu, ada Raya Haji pula. Pendek kata, permintaan itu sentiasa ada. Ada pula […]

New Price: Vellfire RM400 per day

Hi guys.

Have a great day!

New information about our latest rental price for Toyota Vellfire.

Only RM400 per day. Grab it now!

Whatsapp here for booking: www.wasap.my/601111444212

New Service: Private KLIA Transfer

Hi guys.

Now we are offering new service: Private KLIA Transfer

Other places are also available.

Just whatsapp Firdaus for booking: www.wasap.my/601111444212

HATI-HATI! Panduan kenal pasti scammer kereta sewa

TIAP kali musim cuti panjang sama ada cuti sekolah, cuti perayaan atau cuti peristiwa, pastinya ramai akan mula menyusun jadual cuti untuk pulang ke kampung dan bercuti bersama keluarga tersayang.

 

Permintaan kepada perkhidmatan kereta sewa bertambah. Ini membuka peluang kepada golongan penipu dan scammer untuk menambah pendapatan haram mereka.

 

Hanya dengan membuka satu laman Facebook (FB Page), mereka boleh memancing puluhan mangsa yang mencari kereta sewa tanpa usul periksa.

 

Scammer ini mungkin tidak minta duit deposit atau duit booking dengan banyak, mungkin RM100 atau RM200, atau juga bayaran penuh termasuk duit sewa sehingga RM1,000. Setelah bayaran dibuat, serta merta mangsa disekat di whatsapp atau FB Messenger. Mudah bukan.

 

Pada musim cuti raya tahun lepas, saya sendiri mendapat aduan daripada tiga orang pelanggan yang mengatakan mereka sudah pun tertipu, tetapi terpaksa menyewa di syarikat lain kerana terdesak untuk pulang ke kampung.

 

Jadi, bagi mengelakkan anda daripada menjadi mangsa scammer kereta sewa ini, berikut saya cadangan beberapa langkah berjaga-jaga yang perlu diambil:

 

Selidik laman FB. Baru dibuat atau sudah lama. Lihat posting-posting lama, meyakinkan atau tidak. Lakukan carian nama page.

 

Lihat juga blog dan laman web. Jika ada maklumat lengkap dan meyakinkan, maka mungkin ia boleh dipercayai.

 

Semak nombor telefon yang tertera. Lakukan carian di google dan FB.

 

Ketika berhubung melalui whatsapp, tanya apakah syarat-syarat dan peraturan sewa. Syarikat yang legit mempunyai syarat dan peraturan yang terperinci. Mereka tidak akan sambil lewa mengenai syarat dan peraturan.

 

Bayaran booking dan deposit juga mestilah masuk akal. Perkara ini subjektif dan berbeza mengikut syarikat.

 

Bayaran sewa yang terlalu murah juga sepatutnya menimbulkan keraguan. Biasanya syarikat yang sudah lama beroperasi, tidak akan menawarkan harga terlalu murah kerana mereka terikat dengan banyak kos operasi. Hanya individu yang baru berjinak dengan bisnes kereta sewa yang meletakkan harga rendah kerana mereka nak duit cepat dan tidak berfikir panjang mengenai kos kereta sewa.

 

Ikutlah naluri hati anda. Jika ketika berhubung ada perkara yang meragukan, maka berhentilah daripada melakukan transaksi. Apabila sudah tersalah transfer duit kepada scammer, walaupun RM10, perasaan sakit hati itu sukar untuk dirawat.

 

Minta resit dan borang perjanjian sewa. Jika ini tiada, ia adalah salah satu perkara yang anda perlu persoalkan.

 

Sama-sama kita berdoa agar tidak ditipu scammer kereta sewa. Kepada para scammer, bertaubatlah selagi pintu taubat masih terbuka.

 

Firdaus carrentalampang.com
011-11444212

Kembali Beroperasi!

Car Rental Ampang kembali beroperasi sejak 4 Mei 2020.

Sila berhubung terus dengan team kami di talian 011-11444212 untuk bertanya soalan dan tempahan kereta sewa.

Still available:

  1. Vellfire (RM600 per day)
  2. Triton (RM250 per day, RM150 per job)
  3. Alza (RM180 per day)
  4. Honda Jazz (RM180 per day)
  5. Bezza (RM150 per day)
  6. Myvi 1.5 (RM150 per day)
  7. Myvi 1.3 (RM130 per day)
  8. Axia Auto (RM130 per day)
  9. Axia Manual (RM110 per day)

All prices negotiable.

Okay, thanks.

Terima kasih Puan Ayu dari Indonesia

BARU-BARU ini, kami menerima tempahan sewa kereta daripada tetamu dari negara jiran, Indonesia.

Menariknya, Puan Ayu, berkahwin dengan seorang ahli perniagaan yang berasal dari Jepun.

Ok, best! Indonesia kahwin dengan orang Jepun.

Terima kasih kepada Puan Ayu kerana menyewa Myvi biru kami selama 5 hari.

Jumpa lagi! Sampai jumpa!

Firdaus
011-11444212
www.carrentalampang.com
www.askfirdaus.com

 

Macam mana rasanya sewa kereta ya, sama tak dengan pinjam kereta kawan?

Assalamualaikum and Hello everyone…

Ada orang bertanya, bagaimana rasanya menggunakan perkhidmatan kereta sewa? Ada beza ke dengan naik Grab atau pinjam kereta orang?

Haaa…bagus soalan ni.

Ok let me explain this…

Apabila kita menyewa kereta dengan mana-mana syarikat kereta sewa, kita akan diberikan kereta bersesuaian dengan model apa yang kita nak, harga yang telah dipersetujui, masa dan tempat yang kita mahukan.

Kalau kita nak kereta Myvi, maka dapatlah kita kereta Myvi. Kita pun pandu kereta tu dan kita akan dapat rasa bagaimana bestnya memandu Myvi.

Begitu juga dengan kereta-kereta lain.

Jadi apa bezanya sewa kereta dengan pinjam kereta kawan atau kereta mak ayah atau kereta saudara mara?

Bezanya ialah kalau kereta kawan, mak ayah, saudara mara, mahupun jiran tetangga, kita boleh dapat guna percuma. Tanpa bayaran.

Tapi pandai-pandailah ya, orang berbudi, kita berbahasa. Gunalah kereta tu elok-elok, pulangkan dalam keadaan sama seperti asal dan kalau nak terbaik, basuhkan dan isi minyak penuh-penuh.

Baru la tersenyum pemilik kereta tu, berbaloi dia bagi pinjam percuma, pahala dia dapat, kereta bersih dan wangi, tangki minyak penuh pun dapat. Lain kali, boleh dia bagi pinjam lagi. Kan.

Berbeza sedikit dengan kereta sewa. Sudah tentu, kita mesti bayar harganya. Kita juga mesti ada perjanjian bertulis dengan pihak syarikat. Kena baca dengan terperinci bagi memudahkan jika berlaku apa-apa dalam tempoh sewaan.

Kalau berlaku pada kereta pinjam, kita mesti bertanggungjawab kan. Sama juga dengan kereta sewa, kalau berlaku apa-apa, kita tahu apa nak buat, tahu apa hak kita selaku penyewa, hak syarikat dan lain-lain kerana semuanya telah termaktub dalam perjanjian yang telah ditandatangani bersama.

Penyewa akan lebih disayangi pihak syarikat sekiranya kita memenuhi syarat-syarat dan peraturan yang ditetapkan. Apatah lagi kalau kereta dipulangkan dalam keadaan bersih siap dibasuh dan tidak ada calar-calar pada badan kereta. Lain kali sewa, ada potensi dapat diskaun!

Ok, setakat ini dahulu perkongsian saya kali ini. Hubungi carrentalampang.com di talian 011-11444212 jika anda memerlukan kereta sewa.

Bye bye dan Assalamualaikum.

Kereta Sewa Proton Persona 1.6 Auto – Mengancam!

Kereta Sewa Proton Persona 1.6 Auto – Mengancam!

Kereta terbaru yang dah masuk dalam senarai kereta sewa kami ialah Proton Persona 1.6 Auto tahun 2016.

Dengan kekuatan enjin yang mantap dan body yang mengancam, Persona ini bakal membuatkan hati anda cair dan terus ingin melakukan sewaan untuk beberapa hari.

Harga sewa RM170 sehari.

Hubungi 011-11444212 untuk tempahan segera!

 

Selamat Hari Raya Aidiladha 1439H!

Alhamdulillah, Hari Raya Korban menjelma semula.

Semoga kita mengambil pengajaran daripada peristiwa korban Nabi Ibrahim dan Nabi Ismail.

Kisah ini mendidik kita menjadi hamba Allah yang beriman dan mentaati segala arahan-Nya meskipun ia bercanggah dengan keselesaan diri kita.

Hanya Pada-Mu Ya Allah, Kami Menyerah Diri.

Firdaus
carrentalampang.com


Hubungi 011-11444212 untuk tempahan kereta sewa.

Tempat Menarik di Ampang

Assalamualaikum dan Hai semua…

Selamat Datang ke Car Rental Ampang Dot Com

Buat yang baru pertama kali menjejakkan ke Ampang, berikut adalah sedikit panduan untuk anda untuk bersiar-siar makan angin di Ampang. Untuk maklumat semua, Ampang terpecah kepada dua, ada yang beralamatkan Kuala Lumpur, ada yang beralamatkan Selangor.

Jom kita tengok apa yang ada di Ampang:

1. Tesco Ampang

Ia terletak di Pandan Prima, bersebelahan Jalan Lingkaran Tengah 2 (MRR2).
Banyak juga kedai makan best di dalam Tesco. KFC, Pizza Hut, Secret Recipe, Selera Bonda Linda On dan banyak lagi. Kedai buku Popular pun ada. Untuk ibu bapa, boleh bawa anak-anak bermain di kawasan permainan berbayar yang disediakan.

Berdekatan Tesco, ada Petronas yang menjadi tumpuan pemandu untuk berehat dan mengisi minyak. Tandas dan surau kecil juga disediakan. Sebelah kedai Mesra Petronas, ada Burger King. Nyam nyam.

2. Ampang Point

Kompleks beli belah ini antara yang besar di Ampang. Terletak bersebelahan dengan Hotel De Palma Ampang, ia mempunyai banyak kedai menarik dan berjenama. Harvey Norman, Spotlight ada di sini.

3. Juara Soto

Sesuai dengan namanya, Soto yang dijual amat sedap dan menjadi kegemaran ramai. Ia terletak di Jalan F, Kampung Pandan Dalam, Ampang. Biasanya, ia beroperasi pada waktu pagi di Pasar Muhibbah Taman Nirwana manakala di Jalan F pada waktu malam.

4. Taman Tasik Ampang Hilir

Ia juga terletak sebelah MRR2, berhampiran bangunan kedutaan negara-negara luar. Taman ini ada beberapa pintu masuk. Trek lariannya sejauh lebih kurang 3km satu pusingan, tapi bukanlah pusingan penuh, perlu patah balik apabila sampai di hujung.

Tapak permainan kanak-kanak pun ada, biasanya penuh pada waktu petang. Ada juga yang jual bubble dan aiskrim. Untuk kaki pancing, tunggulah pertandingan memancing diadakan di tasik ini, biasanya setahun sekali.

5. Bukit Ampang (KL View)

Ia terletak tak jauh dengan Ampang, perlu melalui Jalan Hulu Langat, menuju Batu 14 Hulu Langat. Dari situ, pemandangan Kuala Lumpur kelihatan jika cuaca cerah dan juga pada waktu malam. Banyak gerai jualan di tepi jalan bermula waktu petang hingga tengah malam.

6. Dagang Avenue

Ini satu lagi temput tumpuan untuk makan malam. Banyak restoran dan kedai makan. Ada Wong Solo, Nasi Lemak Mek, Seafood dan sebagainya. Satay, burger bakar, kerang bakar dan char koey teow pun ada. Masjid pun tak jauh dari sini.

7. Pandan Capital

Sama seperti kompleks beli belah yang lain, Pandan Capital yang terletak berhadapan Menara MPAJ mempunyai banyak kedai barangan dan makanan. Ada juga kedai ayam goreng ala-ala KFC iaitu Uncle Jack di pintu masuk pasar raya Giant dalam bangunan ini. Kedai DIY pun ada. Padang MPAJ ada bertentangan jalan besar.

Sebenarnya ada banyak lagi tempat menarik di Ampang yang tak dapat disenaraikan kesemuanya di sini. Antara kelebihan Ampang ialah ia terletak tak jauh dengan pusat bandar Kuala Lumpur. Zoo Negara, Taman Tasik Titiwangsa, Perpustakaan Negera dan KLCC semuanya juga tak jauh dengan Ampang.

Paling penting, kemudahan awam seperti LRT amatlah memudahkan orang awam untuk bergerak ke sana sini.

Sekian sahaja perkongsian kali ini.